De eerste gratis mp3 (en bladmuziek) staat online

De eerste gratis mp3 (en bladmuziek) staat online

12 februari 2013 om 22:02

Bij U leadsheet

In een eerdere blog heb je al kunnen lezen van een nieuw Woorden van Waarde lied: Bij U. Ik schreef het samen met Adrian Roest, de pianist van Sela. Het is een bijzonder lied, omdat ik bijzondere herinneringen heb aan Psalm 73, waar de tekst van dit lied uitkomt. Ik kan me nog herinneren dat ik in de kerk als klein jongetje naast mijn opa zat. Mijn opa was van joodse komaf en had - om het mild uit te drukken - veel meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Hij kende alle berijmde psalmen (voor de kenners: in de oude berijming) uit zijn hoofd. Maar veel meer dan dat: hij zong ze met zijn hele hart, en als vers 13 van Psalm 73 gezongen werd, zette hij zich extra schrap en kwam er nog een schepje bovenop:
Wien heb ik nevens U omhoog? Wat zou mijn hart, wat zou mijn oog, Op aarde nevens U toch lusten? Niets is er, waar ik in kan rusten. Bezwijkt dan ooit, in bittre smart Of bangen nood, mijn vlees en hart, Zo zult Gij zijn voor mijn gemoed Mijn rots, deel, mijn eeuwig goed. Psalm 73: 13 (oude berijming)
De psalm is vaker op muziek gezet. Zo gebruikt het lied 'Made me glad' fragmenten uit de psalm: "Whom have I in heaven but You. There's none I desire beside You" zegt het tweede couplet van het lied. Psalm 73 is dus tijdloos inspirerend. Het verhaal gaat over onze diepste emoties en levensvragen. Daarom wilden Adrian en ik ook heel graag die psalm op muziek zetten. En dat is gelukt. Zie hier het resultaat.  [soundcloud]https://soundcloud.com/marcel-koning/bij-u[/soundcloud]
Wie buiten u heb ik in de hemel? Naast u wens ik geen ander op aarde. Bij God te zijn is mijn enig verlangen. Mijn toevlucht vind ik bij God de Heer. Psalm 73: 25, 28 De Nieuwe Bijbelvertaling. (c) NBG
Het resultaat komt je misschien bekend voor. Dat kan.
  • Sela heeft het lied al eerder uitgevoerd tijdens de Kersttour 2012, waar ik zoals gezegd al eerder over schreef. Maar er is nog nooit een opname van verschenen.
  • De opname die we hebben gemaakt is in premiere gegaan op 27 januari op EO Radio 5 in het programma Groot Nieuws (zondagochtend om 7 uur op radio 5, met Simone Hopman als presentator). Door onze samenwerking met EO Radio 5 hebben we de opname kunnen maken en willen we hem ook aan je aanbieden.
Wil je de hele mp3 downloaden, en ook op de hoogte blijven van nieuwe downloads? Schrijf je dan in voor het gratis Basis Account! Heb je het account, al dan kun je gewoon naar de Download pagina (als je bent ingelogd). Op de download pagina heb ik ook de bladmuziek van 'Bij U' toegevoegd, zodat je de liederen ook zelf kunt zingen en uitvoeren. Wil je de instrumentale track om bij mee te kunnen zingen? Die kun je aanschaffen via GMC. Voor mij heeft Psalm 73 dus heel veel waarde. Wat vinden jullie van het lied, en wat betekent die psalm voor jou? Laat hieronder een berichtje achter!

Deel dit