Psalm 73: Wat te doen in een geloofscrisis?

Psalm 73: Wat te doen in een geloofscrisis?

23 februari 2013 om 14:53

Het is mooi om te zien hoe het lied 'Bij U' aanslaat. Moet ik nog zeggen dat je 'm gratis kunt downloaden op de download pagina als je je even aanmeldt?
Voordat we de komende week weer richting een nieuw Woorden van Waarde lied gaan, nog even de diepte in met de Psalm waaruit Bij U de tekst heeft.

Preek

In dit blog neem ik je mee naar mijn kerk, Thousand Hills international Church in Hilversum. Ik mocht daar een aantal jaar geleden in het Engels (dat dan weer wel) preken over deze bijzondere psalm. De preek was onderdeel van een serie: the Pretenders. Het ging over eerlijk zijn naar God. En daar gaat ook psalm 73 over. De psalmdichter is eigenlijk bezig met de vraag: waarom lijkt het dat het met slechte mensen zo goed gaat? En natuurlijk hangt daaraan de vraag: waarom gaat het met mij als gelovige dan minder. Die vraag stelde Asaph, de schrijver van deze psalm aan God. Dat is moedig. En hij vindt het antwoord... Als je de blog in een RSS-reader of email leest, en je ziet geen video, klik dan hier. Ik vat de preek uiteindelijk samen in drie punten:
  1. Wat is je eerste gedachte als je met iemand een gesprek opent? Ook als dat je gebed tot God is? En waar is die door gevoed? Asaph opent zijn gebed vol vragen wel met een lofprijzing aan God. Omdat dat zijn mindset is! En dat is volgens mij niet toevallig.
  2. Waar ga je naar toe als je bitter bent in je geloof? Psalm 73 laat zo mooi zien dat  voor Asaph er een duidelijk moment van ommekeer was: vers 17 zegt: ... tot ik Gods heiligdom binnenging...
  3. Is je geloof gericht op 'wie' of op 'wat'? Geloof is een relatie, en soms lijken we meer bezig met wat die relatie ons oplevert in het hier en nu, dan met de relatie zelf.
Ik hoop dat de preek je inspireert.

Deel dit