[Podcast] #002: "Bijbelteksten kennen gaat naar meer smaken". Interview met ds. Arie van der Veer

[Podcast] #002: "Bijbelteksten kennen gaat naar meer smaken". Interview met ds. Arie van der Veer

13 maart 2013 om 09:47

[caption id="attachment_491" align="aligncenter" width="600"]ds. Arie vd Veer Woorden van Waarde ds. Arie van der Veer in zijn studeerkamer in Zwolle[/caption]
Voor hem is de bijbel 'gereedschap' in zijn werk als dominee. Maar ook een persoonlijke 'boodschap' waardoor God als het ware 'tot hem spreekt', hem woorden in gedachten geeft. Dat zijn grote woorden, maar dominee Van der Veer vertelt op een hele mooie manier hoe dat voor hem werkt: als een samenwerking tussen God en mens. Hij legt uit dat het kennen van bijbelteksten daarbij een centrale rol speelt.

De ontdekking van zijn leven

De ontdekking van zijn leven was dat hij in zijn studietijd wel veel leerstellingen leerde, maar dat hij niet kon zeggen waar die leerstellingen in de bijbel terug te vinden waren. Toen heeft hij zich geworpen op het leren van bijbelteksten. Ook dat was eerst wel 'gereedschap'. Later in zijn leven heeft hij ontdekt dat het kennen van die teksten hem hielp om bij voorkomende situaties beroep kon doen op die kennis. Alsof God dan iets in gedachten gaf. [powerpress] Dominee Van der Veer vergelijkt het kennen van bijbelteksten met een computer: je legt een heel bestand aan in je hoofd en hart, en op bepaalde momenten word je erbij bepaald dat dit-en-dat in de bijbel staat. Dan gaat kennis, gereedschap en boodschap hand in hand. Wat ik boeiend vind aan zijn verhaal is dat hij de discipline heeft opgebracht om teksten te leren, zonder meteen te weten waar dat goed voor was. Ds. Van der Veer praat ook openhartig over zijn ziekteperiode. Toen viel het hem tegen hoeveel hij aan bijbelteksten had. Hij was er gewoon te ziek voor.  Maar uit de grond van zijn hart zegt hij daarna over het memoriseren van bijbelteksten:
Uit de grond van mijn hart zeg ik: ik denk dat veel mensen in deze tijd er heel veel baat bij zouden hebben dat ze zouden weten: daar staat het: dat zegt God.
Volgens Arie van der Veer heeft de kerk te weinig aandacht voor bijbellezen en bijbelkennis. Maar hij voegt daar ook aan toe dat hij niet precies weet hoe het moet. Heb jij er ideeën over? Laat ze dan achter bij de reacties helemaal onderaan deze pagina! Ik ben benieuwd. Waarschijnlijk kunnen we van elkaar leren. In ieder geval maakt ds. Arie van der Veer in dit interview duidelijk dat het voor de kerk en voor ons persoonlijk waardevol is te investeren in het kennen van de bijbel.

Shownotes

Deel dit