De drie meest invloedrijke Woorden van Waarde

De drie meest invloedrijke Woorden van Waarde

29 maart 2013 om 07:00

[caption id="attachment_545" align="aligncenter" width="566"]Jezus aan het kruis jorisvo / Shutterstock.com[/caption]
Afgelopen woensdag had ik de gelegenheid om een uitvoering de Johannespassion van Johann Sebastiaan Bach bij te wonen in Amersfoort. Ik was heel erg benieuwd hoe ik dat zou ervaren. Ik wist dat ik muzikaal geboeid zou worden omdat Bach nu eenmaal geniaal is. Omdat het koor van hoog niveau was, was het ook muzikaal genieten. Maar dat is niet wat mij van die avond het meest bij zal blijven. Mijn herinnering aan die avond blijft een herinnering aan de impact van woorden. Toen het koor „Het is volbracht!” zong, was het letterlijk doodstil in de kerk. En ik realiseerde mij eens te meer dat dat kwam door de kracht van die woorden. De drie woorden hadden de kracht om een doek te scheuren en de de geschiedenis te splijten. Het bijzondere vind ik ook dat veel, heel veel mensen toch iets hebben met deze woorden. Ook mensen die daar niet hun hele geloof en leven aan toewijden. Want duizenden, duizenden mensen bezochten de afgelopen week voorstellingen zoals ik die bezocht. Ik heb het kijkcijfer van The Passion in Den Haag van gisteravond nog niet gezien, maar ik verwacht dat dat zelfs ver boven een miljoen uitkomt.

Woorden scheppen onze werkelijkheid

In de bijbelse geschiedenis zijn deze kruiswoorden van Christus niet het enige moment waarop woorden van doorslaggevende betekenis zijn. Ik moet denken aan hoe het scheppingsverhaal gaat: God zei: „Er moet licht komen…”. En aan Johannes 1: … het Woord was God. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. Vandaag -goede vrijdag- staan we stil bij de drie meest impactvolle woorden ooit gesproken. Dat is mijn overtuiging. Omdat deze drie woorden een nieuwe werkelijkheid scheppen. De werkelijkheid dat Jezus zijn leven gaf, zodat ik het leven mag ontvangen.
De drie laatste woorden van Christus voor zijn sterven zijn de meest invloedrijke Woorden van Waarde.
Het was stil in de kerk na de drie laatste kruiswoorden. Het was stil in mij. En toen kwam het koor met ‘menselijke’ woorden die aantonen dat ook die je hart kunnen raken. Het koraal zegt: Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine, Die ich nun weiter nicht beweine, Ruht wohl und bringt auch mich zur Ruh! Das Grab, so euch bestimmet ist Und ferner keine Not umschließt, Macht mir den Himmel auf und schließt die Hölle zu. Eén zin sprong er voor me uit:
Ruht wohl und bringt auch mich zur Ruh!
Die prachtige woorden zingen nog na in mij. Rust zacht en breng ook mij tot rust. [embed size="compact"]http://open.spotify.com/track/61tjTHIL8johZ88Cmyi4IP[/embed] Of hier online (Track 67). Ik neem deze woorden mee in het paasweekend als waardevolle woorden. Christus stierf. Voor mijn innerlijke rust. Voor vrede. Ik hoop dat je deze paasdagen ook die innerlijke rust kunt vinden bij het kruis van Christus. Welke woorden laat jij dit paasweekend in je hoofd rondzingen?

Deel dit