[Podcast] #005: de vier bakens voor leven met impact (interview Gert Jan Segers)

[Podcast] #005: de vier bakens voor leven met impact (interview Gert Jan Segers)

30 mei 2013 om 07:29

Deze week een nieuwe podcast. Een nieuw interview over de vraag hoe mensen hun geloof handen en voeten geven en welke rol de bijbel hierin speelt. Want daarover gaat Woorden van Waarde: het vullen van je gedachten met de positieve woorden uit de bijbel om je te inspireren tot een leven met positieve impact op je omgeving. [powerpress] Als je hierboven geen mediaspeler ziet, download dan de mp3 onderaan dit bericht of luister en lees hier verder.

Leven met impact: de theorie

In deze aflevering van de podcast bespreek ik dat met Tweede Kamerlid Gert Jan Segers. De kern van het gesprek gaat over de verhouding tussen gedrevenheid en principes aan de ene kant en tactiek en politieke vaardigheid aan de andere kant. Gert Jan neemt ons mee langs de weg die hij bewandelde in zijn leven om ‚impact’ te kunnen hebben. Voor hem staat dat gelijk aan doen wat God van je vraagt. Hij analyseert hoe hij keuzes maakt en onderscheidt daarbij vier dingen:
 1. Innerlijke motivatie; waar zit je passie om iets te doen.
 2. Praktische mogelijkheden die God geeft (deuren die hij als het ware opent).
 3. Gebed
 4. Leven bij een open bijbel
Gert Jan had een mooie beeldspraak hoe hij met deze vier aspecten omgaat: keuzes maken is als het besturen van een schip dat de haven in wil varen. Als alle boeien op één lijn zitten, dan kun je dat bijna met je ogen dicht.

Leven met impact: de praktijk

In de praktijk komt het voor Gert Jan aan op  drie dingen:
 1. Iedere keer weer tijd nemen voor God. Je vullen met zijn woorden in plaats van met zaken die je kunnen ‚benevelen’. Want daarin maak je als mens keuzes, zoals Ef. 5:18 zegt:
  Bedrink u niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat de Geest u vervullen.
 2. Je denken vernieuwen. Een van de favoriete teksten van Gert Jan is Romeinen 12:1:
  U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.
  Daarin zit het woord veranderen, 'metamorphis' in het Grieks. Het gaat dus om het steeds onderkennen van het patroon van de wereld en je afvragen wat je er tegenover zet.
 3. Doen zoals onder andere Mozes en Jesaja deden. Ze zeiden toen God hen riep: „Heer, hier ben ik!”
Ik hoop dat dit interview je inspireert. Welke dingen zijn voor jou belangrijk om te kunnen leven met impact? Wat weerhoud je ervan? Ik ben heel benieuwd. 

Deel dit