Het belang van woorden om reuzen te verslaan

Het belang van woorden om reuzen te verslaan

5 juni 2013 om 10:09

De laatste tijd heb ik iets met David. David spreekt tot mijn verbeelding.

Zou het zijn vanwege mijn achternaam? Is het zijn creativiteit waarmee ik mij verbonden voel? Of zijn heldendaad tegenover Goliath? Of misschien wel zijn zwakke momenten?

Mijn schoonzus en zwager zijn onlangs weer ouders geworden en zij hebben hun zoon David genoemd. Dat moedigde me aan om het boek van Max Lucado over David ’Facing Your Giants’ erbij te pakken. En dat inspireerde mij tot deze blog.

David en Goliath

Het verhaal van David en Goliath is één van de meest bekende uit de bijbel. Het spreekt klaarblijkelijk tot de verbeelding van iedereen. We komen allemaal in ons leven ’reuzen’ tegen. Situaties die groter zijn dan onszelf. Uitdagingen waar we niet tegenop gewassen lijken. In zijn boek ’Facing Your Giants’ richt Max Lucado de aandacht op een vaak onbelicht aspect van hoe David Goliath benadert.
Om de reuzen in je leven te verslaan zijn je woorden van grote waarde.
David had zo’n reus voor zich. Eerlijk gezegd: hij zocht hem op. Hij had ’m ook kunnen ontwijken. Gewoon de broden en de kaas afleveren bij zijn broers en terug naar de schapen. Lekker de harp erbij en maar zien hoe het leger er vanaf bracht. Dat was immers toch niet zijn verantwoordelijkheid. David had een ander perspectief. Eentje om snel twee lessen uit te trekken:

1. David doorzag de geestelijke werkelijkheid in de realiteit.

Voor hem was Goliath in de eerste plaats iemand die God beschimpte, en die werkelijkheid is het meest bepalend voor David in dit verhaal. Hij lijkt niet echt onder de indruk van Goliath. De geestelijke werkelijkheid is voor David veel bepalender dan de indrukwekkende gestalte en uitrusting van Goliath. Ik moet altijd een beetje grinniken als hij hem steeds ’die onbesneden Filistijn’ noemt. Wanneer was de laatste keer dat jouw focus lag op de indrukwekkende feiten van de reus die je tegenkomt? 

2. David maakte de geestelijke waarheid groter dan de reus… door deze waarheid in woorden uit te spreken.

De geestelijke werkelijkheid doorzien is één ding. Hem ook hardop benoemen is twee. In het bijzonder in onze cultuur vinden we dat moeilijk. Geloven is toch vooral iets voor jezelf. Wees voorzichtig om jouw geestelijke inzichten uit te spreken. David doet het wel:
’Jij daagt me uit met je zwaard en je lans en je kromzwaard,' antwoordde David, 'maar ik daag jou uit in de naam van de HEER van de hemelse machten, de God van de gelederen van Israël, die jij hebt beschimpt.'
Max Lucado wijst op het feit dat David tot wel 5x zoveel spreekt over de geestelijke waarheid dan over de kracht van Goliath.
 De HEER heeft geen zwaard of lans nodig om te overwinnen, want hij is degene die de uitslag van de strijd bepaalt en hij zal jullie aan ons uitleveren.
Zoals ik eerder wel eens in een blogpost schreef kunnen woorden (en gedachten) ontzettend bepalen zijn in ons leven. Door de woorden die wij spreken wordt onze mindset bepaalt, en dus ook ons handelen. David maakte met zijn woorden de kracht die schuilt in het vertrouwen op God vijf keer zo groot als de reus die hem bedreigde.  De overwinning kon hem niet meer ontgaan… Waar spreek jij over als je uitdagingen tegenkomt? Zie je de werkelijkheid achter de realiteit? Durf je deze ook te benoemen?

Deel dit