x manieren om je handelen te beïnvloeden

x manieren om je handelen te beïnvloeden

7 juli 2013 om 11:01

Hij heeft zichzelf voor ons gegeven om ons van alle zonde vrij te kopen, ons te reinigen en ons tot zijn volk te maken, dat vol ijver is om het goede te doen. Titus 2: 14
In het Woorden van Waarde manifest stel ik de vraag: hoe kan het dat gelovigen in de praktijk nauwelijks in gedrag verschillen van niet- gelovigen? Dat is immers wat onderzoek zegt. Heeft dat slechts te maken met de numerieke minderheid die christenen zijn, of scheiden wij in ons denken ons geestelijk welzijn van ons gedrag? Het antwoord is denk ik geen simpele
  • Door de enorme informatiestroom is moeilijk meer concreet te maken welk gedrag nu welke consequenties heeft.
  • Kerken zijn als sociale verbanden versplinterd, en zeer beperkt in staat om gedrag van mensen te beïnvloeden. Als ik alleen al naar mijn eigen jeugd kijk: ik zag mijn leeftijdsgenoten van de kerk minstens 2x per week, waarbij op zondag ongeveer de hele middag tot het begin van de avond. Het voordeel van een opvoeding in een beperkte kring, is dat het wel duidelijk is wat de normen zijn. Er is nog wel een groot verschil tussen een duidelijk normatief kader, dat ook in je peer-group als prettig wordt beleefd en een secte, waarbij keuzes min of meer niet vrij zijn.
  • Wij
Wij hebben te maken met veel meer, en veel vrijere verbanden. Daardoor ontstaat keuzestress. En wat is dan je kompas om Voor mij hangt er geen waarde-oordeel aan het verschil hoe het vroeger ging en hoe het nu gaat. Ik ben opgegroeid in een vrij 'beperkt' milieu, en ik vond het prima dat het blikveld zich heeft verbreed, maar het is er niet makkelijker op geworden. Onze kinderen groeien al weer veel 'breder' op, alleen al gezien onze internationale vriendenkring. Een oud-collega van me heeft met haar man besloten om in een wijk te gaan wonen in Utrecht die nog veel multi-cultureler is dan de wijk waar de meeste van ons zullen wonen. Ik vind dat echt te gek, en ik weet zeker dat ze er mooie dingen van zullen leren, en het soms heel ingewikkeld zullen vinden. Ik denk dat het op zich niet uitmaakt hoe 'breed' of 'smal' je opvoeding is als het gaat om je eigen handelen.

Deel dit