[Podcast] #006: de kracht van zingen

[Podcast] #006: de kracht van zingen

21 november 2013 om 06:51

Op 6 november was ik te gast bij Groot Nieuws Radio. Het was de week van de Nederlandse muziek, en ze hadden me in dat kader gevraagd te komen vertellen over 'De kracht van zingen'. Ik kon het niet helpen dat dat voor mij ook nauw verbonden is met de kracht van woorden. En het schijnt ook medisch 'bewezen' te zijn...
singing and health Met toestemming van Groot Nieuws Radio heb ik de interviewfragmenten van deze uitzending samengevoegd tot een nieuwe Woorden van Waarde podcast. [powerpress]

Is er verschil tussen zingen en muziek luisteren?

Ik denk van wel. In deze uitzending heb ik de kracht van zingen vergeleken met de kracht van schrijven. Dat zit zo: We lezen allemaal wel regelmatig, maar we onthouden niet alles wat we lezen. We doen ideeën op tijdens het lezen, maar zetten die niet altijd om in daden. Ons gedrag wordt er nauwelijks door beïnvloed. Als je dingen die je hebt gelezen of gehoord ook op gaat schrijven, gaan je hersenen er anders mee aan de slag. Het blijft beter hangen en de kans dat je ook daadwerkelijk naar die ideeën gaat handelen is veel groter. Zo is het volgens mij ook met muziek luisteren en zelf zingen: het luisteren van muziek kan je raken, maar het zelf zingen doet nog weer iets extra's. Je kunt ook dingen in een lied uitspreken die je zonder de melodie wellicht nooit over je lippen had gekregen. Daarom worden er ook zoveel liefdesliederen (en aanbiddingsliederen) geschreven?

Is het effect van samen zingen anders dan alleen zingen?

Absoluut! En dat heet Synergie. 1+1=100. In de uitzending liet ik een stukje van Bach horen, een bijna onmogelijke en verschrikkelijke partij om alleen te zingen, maar zodra je de stemmen en instrumenten samenvoegt, ontstaat iets heel bijzonders. Tot slot werd me gevraagd wat in één zing de kracht van zingen is. Tja... ik ben wel van de oneliners, maar deze vond ik moeilijk. Waar ik op uit kwam?
De kracht van zingen is het ongrijpbare van muziek.
Heb jij de kracht van zingen wel eens ervaren? Ik zou het heel tof vinden een paar verhalen te horen. Je kunt ze hieronder als reactie achterlaten!

Deel dit