Wat je zegt ben je zelf

Wat je zegt ben je zelf

2 maart 2014 om 08:58

[caption id="attachment_1438" align="aligncenter" width="570"]CCLicense slalit via Compfight CCLicense slalit via Compfight[/caption]
Het kennen van letterlijke bijbelteksten heeft impact op je gedachtenwereld, en dus hoe je in het leven staat. En dat bepaalt vervolgens weer welke resultaten je mag verwachten. (Zie de blog over het see-do-get model). Dan hebben we het over Woorden van Waarde die van buiten naar binnen komen. De woorden die we horen. Er is volgens mij ook een categorie Woorden van Waarde die gaat over van binnen naar buiten. De Woorden die we zelf uitspreken. Ze reflecteren veel van ons innerlijk. Het kennen van bijbelteksten heeft als functie dat ze ook je spreken kunnen beïnvloeden. Wat je zegt ben je zelf. Soms is het nog niet zo makkelijk om goede woorden te spreken. Zeker niet als het om iets persoonlijks gaat. Zeker niet als je ze tegen Jezus moet uitspreken. Er was eens een blinde man. Hij zat langs de kant van de weg, en hoorde dat Jezus langs kwam lopen. Wat hij dan zegt lezen we in Lucas 18:38
Jezus, Zoon van David, heb medelijden met me!
Nogal een vrijmoedige, persoonlijke quote. Niet bepaald eentje uit de familie van het 'positive- thinking'. Een uitspraak ook die er op wijst dat zijn handelen (spreken) is gevoed door kennis over Jezus. Hij wist immers wie Jezus was. Zijn 'zien' bepaalt hier zijn vrijmoedige 'doen'. Zijn roep om aandacht wordt opgemerkt door de stoet waarin Jezus loopt. En wordt als ongepast beoordeeld. Ze 'snauwden hem toe dat hij moest zwijgen'. Een dergelijke negativiteit zou niet passen bij de optocht van Jezus. De blinde volhardt. Had hij de Woorden van Waarde uit Jozua 1:9 gememoriseerd? Wees vastberaden en standvastig... Uiteindelijk ziet Jezus hem en spreekt hem aan: Wat kan ik voor je doen? (ooit geweten dat die hamburgerketen deze tekst uit de bijbel heeft gehaald?) En dan komt het. Woorden van Waarde. Maar dan op een andere manier:
Heer, zorg dat ik weer kan zien.
Ik vind deze woorden briljant in de eenvoud, en groots in de inhoud.
  • Hij weet wie Jezus is en wat Hij kan.
  • Hij weet wie hij zelf is, en dat hij zonder Jezus niets kan.
  • En hij handelt vanuit geloof.
Ik ga vandaag mijn best doen om dit te onthouden en om mijn spreken en handelen hierdoor te laten bepalen.

Deel dit