Vijf Woorden van Waarde voor momenten van angst

Vijf Woorden van Waarde voor momenten van angst

29 april 2014 om 13:12

[caption id="attachment_1423" align="aligncenter" width="536"]cc Jônatas Cunha via Compfight 'The other side of fear is freedom' cc Jônatas Cunha via Compfight 'The other side of fear is freedom'[/caption]
eb je wel eens last van angstige momenten?
Die hebben we allemaal natuurlijk.
In een eerder blog schreef ik al over onderzoek waaruit blijkt dat om negatieve gedachten over angst naar de achtergrond te duwen, je je gedachten moet vullen met meer positieve gedachten.
Bijbelteksten zijn van die positieve woorden voor mij, omdat ze het fundament leggen onder mijn geloof, en mijn geloof . Hieronder heb ik een lijst van 5 teksten samengesteld die allemaal gaan over angst. Want om met de woorden van wetenschapper dr. Leaf te spreken: er zijn twee soorten emoties
  • angst- gebaseerd
  • geloof of vertrouwen- gebaseerd
Om deze angst gebaseerde emoties van hun kracht te ontdoen, helpt het om er geloof gebaseerde waarheid tegenover te stellen. De negatieve gedachten zijn er dan nog wel, maar verliezen - zo zegt dr. Leaf - hun negatieve impact. En omdat sommige wetenschappelijke onderzoeken zeggen dat deze verhouding positief vs. negatief 5:1 zou moeten zijn, zet ik hier 5 gedachten op een rij, gebaseerd op bijbelteksten, om angst te overwinnen. Geïnspireerd op een lijstje van John Piper, dus ook credits en dank aan hem.

1. Angst in het algemeen

Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? Zal hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons met hem niet alles schenken? Rom 8:31-32

2. Angst voor de toekomst

Wees niet bang, want ik ben bij je,
vrees niet, want ik ben je God.
Ik zal je sterken, ik zal je helpen,
je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.
Jesaja 41:10

3. Angst over het maken van keuzes

'Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jou rust mijn oog. Psalm 32:8

4. Angst voor het te zwak zijn voor de taak waar je voor staat

'Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid.' 2 Kor. 12:9

5. Angst over de vraag of mijn geloof wel sterk genoeg is

Ik ben ervan overtuigd dat hij die dit goede werk bij u begonnen is, het ook zal voltooien op de dag van Christus Jezus. Filipp. 1:6 Hij die u roept is trouw en doet zijn belofte gestand. 1 Thess. 5:24 Zo kan hij ieder die door hem tot God komt volkomen redden, omdat hij voor altijd leeft en zo voor hen kan pleiten. Hebr. 7:25

Gebruikstips tot slot

  1. Natuurlijk helpt het als je deze teksten uit je hoofd leert. Ze staan ook op mijn lijstje om liederen van te maken, voor zover ze nog niet op muziek staan, maar misschien kun je zo ook met wat discipline zonder muziek memoriseren. Eentje per week? Om je daarbij te helpen zal ik de komende weken deze teksten op het blog als 'plaatjes' plaatsen die je kunt downloaden en printen, of op je bureaublad kunt zetten. Op moeilijke momenten kun je ze dan bijvoorbeeld hardop uitspreken. Op die manier maak je negatieve gedachten als het ware 'krijgsgevangene' en onderwerp je ze aan de waarheid van Christus (2 Kor 10:5).
  2. Ik kwam een veelbelovende bijbelstududie van Joyce Meyer tegen: Strijd in je denken. Misschien iets voor jou.

Deel dit