Zorgt het kennen van God voor een zorgeloos leven?

Zorgt het kennen van God voor een zorgeloos leven?

26 augustus 2014 om 05:37

20140723_200034
Vandaag zijn mijn ouders 45 jaar getrouwd. een bijzondere mijlpaal. En het mooie is dat we het nog met elkaar in relatieve gezondheid kunnen vieren. Als ik aan de trouwdag van mijn ouders denk, dan denk ik ook onmiddellijk aan hun trouwtekst. Ook dat is bijzonder. Het was misschien wel de eerste tekst die ik uit mijn hoofd kende, nog in de bijbelvertaling van 1951:
Ken Hem in al uw wegen, dan zal Hij uw paden recht maken. Spreuken 3:6
Ik ken deze tekst omdat hij thuis bij ons vroeger aan de muur hing op een tegel. Het is nou ook weer niet zo dat we het er elke dag over hadden met elkaar. Maar ergens was die tekst er toch en ik stel me zo voor dat elke keer als mijn vader er langs liep, hij toch even dacht: O, ja. (Hij zal er ongetwijfeld ook vaak langs zijn gelopen terwijl zijn gedachten totaal ergens anders zaten overigens). Vooral op de lastige momenten in hun leven (en die zijn er natuurlijk geweest in een gezin met een eigen zaak, en gegeven het feit dat in een relatie de karakters natuurlijk nooit voor de volle 100% matchen) denk ik dat die tekst steeds weer is gaan spreken. Ik ben er voor dit moment eens ingedoken, en dan gaat zo’n tekst nog meer spreken. Een paar gedachtes:  

Kennen

Het woord kennen maakt het verschil. Het is een woord dat veel wordt gebruikt in de bijbel, bijvoorbeeld ook wanneer Noach aan het einde van de periode in de ark een duif terug ziet komen met een olijftak in de bek. Toen wist hij (zeker) dat het water was gezakt. Dit woord kennen spreekt dus van een hoge mate van zekerheid hebben. In het geloofsleven heb je dat niet van vandaag op morgen. Dat vereist een dag-bij-dag leven met God.

Al onze wegen

God kennen in al uw wegen verdient ook wel nadere aandacht. Daar zit wel iets moois in. Vaak wordt God betrokken bij al onze zorgen. Wat hier staat is veel omvangrijker. Alle gesprekken, alle keuzes, alle moeiten, alle feesten: alles!

Rechte paden

Rechte paden, wat bedoelt de bijbel daarmee? Ik worstel een beetje met dit deel van de tekst? Betekent dit dat een toegewijd persoon nooit problemen en zorgen kent? Mijn ouders zullen dat ontkennen. Zorgen waren er, en zorgen zijn er. Het Hebreeuwse werkwoord dat hier wordt gebruikt is יָשַׁר yâšar. Volgens het woordenboek kan dat betekenen recht maken in de zin van ’aangenaam’ en ’prettig’, het staat er dus wel gewoon, maar hoe kan het toch dat de praktijk soms anders lijkt. Eens te meer daagt deze tekst ons uit onze dagelijkse beslommeringen in een eeuwig perspectief te zien. Het woord betekent namelijk volgens het woordenboek ook richting geven en leiden. De Engelse vertaling kiest voor ’direct your path’. God kennen geeft de juiste richting. En dát is aangenaam. Misschien moet ik het zo wel gaan zien, en God meer vertrouwen dat het ook echt zo is. Kortom: mijn ouders hebben gekozen voor een trouwtekst die minstens 45 jaar mee kon, omdat het een leven lang kost om God echt te leren kennen. Het is ook een tekst die zegt dat het niet om ons geluk gaat in het leven, of de resultaten die we halen, maar om het toewijden van al onze wegen, van heel ons leven! Het is een aangename route omdat het de weg van het leven is. Maar het is ook een leven lang leren geloven en vertrouwen dat dit ook echt zo is. Ik ben dankbaar dat ik hen dat al 45 jaar zie doen! Ervaar jij dat het kennen van God je wegen ’recht’ maakt?

Deel dit