De kracht van herhaling in muziek

De kracht van herhaling in muziek

25 september 2014 om 21:06

https://www.youtube.com/watch?v=1lo8EomDrwA
Ik kwam deze video tegen op ted.com. Een Engelse video (tip: zet de ondertiteling in het Engels op 'aan' rechts onderin naast het Youtube logo, als de video eenmaal speelt). De video gaat in op het 'mere-exposure' effect in onze hersenen. Dit effect gaat erover dat we als mens geneigd zijn te houden van dingen die we al eerder hebben meegemaakt of kennen. Toegepast op muziek betekent dit volgens dit filmpje:
  • Dat als we een liedje kennen, slechts een paar noten genoeg zijn om de rest van het liedje bij ons 'op te roepen'.
  • Dat veelvuldig hetzelfde lied of fragment horen, altijd weer nieuwe inzichten bij ons oproept. We horen dus steeds weer nieuwe dingen. In muziek, maar ook in tekst.
  • En we vinden veel herhalen eigenlijk ook helemaal niet erg. In de test werden veel herhalingen zelfs als meer muzikaal aangeduid.
Het ontrafelt misschien ook waarom bijbelteksten op muziek zetten (het hele idee van Woorden van Waarde) zo krachtig is.
  • Door het koppelen aan de muziek roepen slechts de woorden en melodie van een paar regels de rest van de tekst en melodie op. Memoriseren gaat dan eigenlijk dus 'vanzelf'.
  • Ons inzicht in de tekst wordt verrijkt door het herhaaldelijk horen van de tekst. We gaan er misschien wel nieuwe dingen in zien.
  • En het is helemaal niet vervelend om een paar 'mantra's' te hebben die je vaak herhaalt. Het worden er alleen maar waardevollere teksten van.
Zou het zo werken? Wat denk jij?

Deel dit