Staan we wel genoeg stil bij het lijden?

Staan we wel genoeg stil bij het lijden?

2 februari 2015 om 06:38

veertigvragentijdIemand die net zo overtuigd is van de kracht van woorden is Paulien Vervoorn. Eén van dingen die Paulien doet is mensen helpen bij het spreken in het openbaar. Maar ze doet heel veel meer. Zo schreef ze samen met Willem J. Ouweneel een boek over de lijdenstijd, zoals de 40 dagen voor Pasen in de kerk traditioneel worden genoemd. Het boek is net verschenen en heet Veertigvragentijd.
Ik heb voor dat boek een Woorden van Waarde lied geschreven, passend bij één van de hoofdstukken uit het boek. Daarover straks meer. Je kunt dit lied en de bijbehorende bladmuziek downloaden. Maar eerst een nadere kennismaking met het boek Veertigvragentijd. Het leek me aardig Paulien een paar vragen te stellen over het boek.  Helemaal aan het eind lees je hoe je zelf het lied kunt beluisteren en downloaden. En ook hoe je het boek kunt bestellen.

Waarom een boek over de veertigdagentijd?

Vorig jaar deed ik een poging om de Veertigdagentijd apart te zetten, maar eigenlijk lukte dat niet goed. Sterker nog: Ik liet mijn tussendoortjes staan en vroeg me met Pasen af of ik nou meer onder de indruk was geraakt van de betekenis van Jezus’ lijden voor ons leven, voor mijn leven. Om eerlijk te zijn: Not! Ik miste de inspiratie waarnaar ik op zoek was en al snel zag mijn dagelijks leven er ongeveer hetzelfde uit als alle andere dagen van het jaar. Ik baalde daarvan en had het er tijdens het drinken van een bak koffie over met Willem Ouweneel. Ik wilde wel het boek schrijven dat ik zelf had gemist. Hij bleek ook rond te lopen met een idee en dat hebben we gecombineerd. Het is ons verlangen dat de lezer op een nieuwe manier het lijden en sterven van Jezus gaan beleven.

Vind je dat wij voldoende aandacht geven aan de lijdenstijd?

Tsja… wat is voldoende? En wie zijn eigenlijk ‘wij’? Als ik naar de Nederlandse christenen kijk, zie ik juist dat er steeds meer aandacht wordt gegeven aan de lijdenstijd. Op Facebook zag ik vorig jaar bijvoorbeeld allerlei mensen aangeven wat ze zouden laten tijdens deze periode: vasten van social media, vasten van TV-kijken, etc.

Wat doe je zelf in deze 40 dagen anders dan de rest van het jaar?

Ik ben opnieuw van plan om mijn tussendoortjes te laten staan vanuit verbondenheid met de vele gelovigen die ons hierin voorgingen. Daarnaast wil ik mijn eigen boek opnieuw doornemen. Tijdens het schrijven was ik enorm onder de indruk van het verband tussen Jezus’ lijden en ons lijden. Ik hoop dit jaar wekelijks met een groep bij elkaar te komen om te bidden, te bespreken wat ons opgevallen is en ervaringen te delen naar aanleiding van de vragen, opdrachten, gebeden, liederen, etc.

Is 40 dagen stilstaan bij het lijden niet te weinig? Het is net iets meer dan 10% van het jaar.

Hopelijk geeft deze periode een boost om ook daarna dagelijks stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus. Ik geloof dat het daarnaast goed is dat er –net zoals in de natuur- seizoenen zijn. In ons geloofsleven zien we dat ook terug: ieder seizoen krijgt een andere focus. Na Pasen mogen we wat mij betreft de focus leggen op de verwachting en de kracht van de Heilige Geest in ons leven. Steeds meer zien we dan hopelijk de verbanden tussen al deze verschillende heilsfeiten. En het troost me dat we een eeuwigheid de tijd hebben om werkelijk te beseffen wat de Drie-enige God voor ons wil betekenen!

Wat kunnen we eigenlijk verwachten van het boek?

Het boek Veertigvragentijd gaat in op vragen om een periode apart te zetten voor verstilling, verdieping en reflectie. De veertig vragen en antwoorden zijn gebaseerd op Lukas 9 – 23 en willen de lezer inspireren en uitdagen in het dagelijks leven. Iedere linkerbladzijde van een doordeweekse dag bestaat uit een vraag en antwoord. Op de rechterbladzijde staan bijvoorbeeld vragen om over na te denken (of te bespreken), gebedsideeën, liederen en leessuggesties. De zondagen bestaan uit creatieve experimenten naar aanleiding van de leesstof van de afgelopen week. Bij het boek (hier bestellen) is een e-book te downloaden met o.a. extra opdrachten, suggesties voor kringleiders, bladmuziek, een preekschets en een preview van een paar dagen.

Woorden van Waardelied

Bij één van de hoofdstukken schreef ik samen met Judith Koedoot een lied. Op deze pagina kun je het lied beluisteren en gratis downloaden.

Meer informatie

Nader kennismaken met Paulien Vervoorn kan in dit interview dat ik met haar had. [maxbutton id="46"]

Deel dit