Hoe woorden mij in Ghana brengen

Hoe woorden mij in Ghana brengen

19 februari 2015 om 12:00

IMG_0631
Sinds ik in 1995 ongeveer ambassadeur werd van Compassion, heeft de organisatie mij gevraagd of ik als ambassadeur niet een keer een kijkje wilde nemen in één van de projecten. Ik breng graag hun werk onder de aandacht omdat ik geloof dat wij niet passief kunnen blijven als het gaat om het uitbannen van armoede in de wereld. Ik ben echter nog nooit gegaan. Ik voerde altijd als argument aan dat ik niet zo lang van huis weg zou kunnen (en daar zit een kern van waarheid in). Maar ik had ook nog een ander verhaal. En die brengt me nu in Ghana. Dat verhaal had voorrang. Zoals je misschien weet ben ik een geboren en getogen Tukker. In mijn tienertijd kwam er bij ons thuis gedurende een aantal maanden regelmatig een Ghanees over de vloer (mijn moeder heeft de gave van gastvrijheid) die hier studeerde. Als gezin besloten we de school van zijn kinderen mede te helpen financieren. En we hebben altijd contact gehouden. Onze Ghanese vriend - Alphonse heet hij, en hij is nu 53 en vader van 4 kinderen - bleef met zijn woorden mij aanmoedigen een keer te komen. En ik vond dat ik dat een keer moest doen. Het is makkelijk om aan de kantlijn te blijven staan, en het is zelfs makkelijk om af en toe geld te sturen. En telefoneren met Ghana (overigens niet een heel erg arm land, zeker in de hoofdstad Accra) gaat ook prima.

Woorden maken het verschil

Maar de uitnodigende woorden van Alphonse maken dat ik een avontuurtje aanga waar ik ongetwijfeld veel van leer. Het bezoeken van zijn gezin, zijn kerk, zijn vrienden, zijn werk. God is op zoveel meer plekken aan het werk en ik zie er naar uit om daar eens wat meer van te zien. Ik ben Alphons dankbaar voor zijn woorden van waarde om mij te blijven uitnodigen. Als hij dat niet had gedaan, was ik vandaag niet vertrokken.  

Deel dit