Wat hebben pasen en een moestuin met elkaar te maken?

Wat hebben pasen en een moestuin met elkaar te maken?

5 april 2015 om 06:11

[caption id="attachment_2702" align="aligncenter" width="537"]Samen met opa een moestuintje maken Samen met opa een moestuintje maken[/caption]
Gisteren hebben wij thuis (met hulp van opa) een moestuintje ingericht in onze tuin. Want de grootste kruidenier van het land let inderdaad op de kleintjes, en dus hebben onze vensterbanken de afgelopen weken ook volgestaan met kleine moestuinstekjes. Radijs, Kropsla, Basilicum, Wortel, noem het maar op. Als zoon van een groenteboer ben ik opgegroeid met kennis over hoe groente en fruit groeit en hoe de wetten van zaaien en oogsten werken. Maar voor onze kinderen is dat allemaal nog niet zo duidelijk. De meeste groente komt ons huis tamelijk schoon en soms zelfs gewassen en gesneden in een plastic zakje binnen. We weten soms nauwelijks hoe komkommers, paprika, aardappels en sla groeien (misschien denken veel kinderen wel dat ze uit de fabriek komen, en over een tijdje zullen ze misschien vragen naar het bestand voor de 3D printer…). Laat staan dat we erbij stilstaan dat de plant waaruit de groente ontstaat eerst een zaadje was. Die transformatie van zaadje naar plant naar groente of fruit is wel de meest wonderlijke. De kinderen leren dat in een moestuin. Ze leren te planten en te zien dat wat je in de grond stopt niet in de verste verte lijkt op wat je straks oogst. Deze wetten van de oogst zijn wonderlijk. Zo wonderlijk als het hele evangelie dat we met Pasen vieren. Paulus gebruikt de beeldspraak van dit zaaien en oogsten als de gemeente uit Korinthe hem bevraagt op hoe dat nou zit met als wij opstaan uit de dood. Een hele goede vraag. Dit is wat Paulus erover schrijft in 1 Kor. 15:
Nu zou iemand kunnen vragen: 'Maar hoe worden de doden opgewekt? Hoe zou hun lichaam eruit moeten zien?' Dwaas die u bent! Als u iets zaait, moet dat eerst sterven voordat het tot leven kan komen. En wat u zaait heeft nog niet de vorm die het later krijgt; het is nog maar een naakte korrel, een graankorrel misschien of iets anders. God geeft daaraan de vorm die hij heeft vastgesteld, en hij geeft elke zaadkorrel zijn eigen vorm. 1 Kor. 15:35-38
Als wij het thuis aan tafel over het leven na de dood hebben, dan zijn er op grond van de bijbel een paar dingen wel duidelijk. De dood zal er niet meer zijn, ziekte en tranen ook niet. We weten ook wel het een en ander over hoe Jezus eruit zag na de dood. Maar we hebben ook best nog wel wat vragen. Hoe zien we er uit? Neem ik mijn grijze haar mee? En mijn kinderen dan? Zijn ze nog mijn kinderen? Hoe verhouden we ons tot elkaar, zijn mijn ouders mijn ouders, is mijn vrouw mijn vrouw? Op veel van die vragen ken ik het antwoord niet. Maar Pasen geeft ons de zekerheid dat het goed is. En verder houd ik me maar vast aan de wetten van mijn moestuin: ik ben het zaadje dat als een naakte korrel door God wordt omgevormd tot iets waarvan ik de vorm nu nog niet ken.

Deel dit