2015-09-21 Ezra

2015-09-21 Ezra

25 september 2015 om 08:00

Als je een aan een klein kind vraagt, wat 'ie later wil worden, krijg je van die heerlijke antwoorden. Meestal in termen van beroemd en belangrijk. Het lastige is dat eigenlijk niemand precies weet hoe je dat wordt. Ik ben inmiddels de 40 gepasseerd en als ik heel eerlijk ben moet ik soms wel een beetje lachen om mezelf uit die tijd. Ik wilde ook van alles, maar wist ook heel vaak niet precies hoe dat moest.

En trouwens: wat als je dan wel beroemd en belangrijk bent, dan is dat vaak ook maar heel relatief. Neem nou de priester en schrijver Ezra. Ik vind: als er een bijbelboek naar je wordt vernoemd, ben je beroemd en belangrijk. En toch denk ik dat veel mensen hem niet eens kennen. En zelfs veel trouwe bijbellezers zullen niet heel bekend zijn met Ezra. We lezen ook relatief weinig over hem. Zijn verhaal is ruwweg over 4 hoofdstukken verspreid in de boeken Ezra en Nehemia. Maar zijn leven is er wel eentje om veel van te leren over hoe je iemand wordt met veel invloed! In de goede zin van het woord.

Allereerst is het goed om te weten dat Ezra een tijdgenoot was van Nehemia, en dus hoorde bij de tijd dat Israël te maken had met ballingschap. Het speelde zich allemaal af zo rond de 5e eeuw voor Christus.

Ezra was een priester en een schrijver. Hij had aanvankelijk helemaal geen formele bevoegdheden, en was zeker niet iemand die zijn invloed had geërfd. Hij was kort gezegd de goede man op de goede plek op het goede moment. Maar dat wil nog niet zeggen dat het toeval was...

Van Ezra zegt de geschiedschrijving in Ezra 7 dit: 

Ezra was een schrijver, goed onderlegd in de wet van Mozes, de wet die de HEER, de God van Israël, heeft gegeven, en hij werd door de HEER, zijn God, beschermd, waardoor de koning hem alles toestond wat hij verlangde.

Die Koning was trouwens Artaxerxes, en dat is wonderlijk genoeg. Dat was een koning van de onderdrukkers, en klaarblijkelijk was God bezig met een Masterplan om Israël weer terug te krijgen naar Jeruzalem om de muren en de tempel weer op te bouwen. 

Als God bezig is met grootse plannen, dan gebruikt hij daar mensen voor. Mensen zoals Ezra. Ezra had zich in zijn leven niet bezig gehouden met de vraag hoe hij beroemd of belangrijk kon worden, maar met het Woord van God. Hij kende de wet van God als geen ander. Dat was zijn focus. Hij was toegewijd aan God. Daar ging het om in zijn leven.

En geen wonder dat God hem dan gebruikt om Zijn werk door mensenhanden te laten uitvoeren. 

Het vervolg van het verhaal is zeker de moeite waard om te lezen in Ezra en Nehemia. Kort gezegd kreeg Ezra koninklijke rijkdommen mee om naar Jeruzalem te gaan en aan de herbouw te beginnen. Wat moet dat bijzonder geweest zijn. Iedereen moest van de koning Ezra helpen. Zowel praktisch als financieel. Hij moet af en toe met zijn ogen hebben staan knipperen. 

Wat mij aanspreekt in Ezra, is dat hij zijn kompas scherp hield. Hij bleef gericht op Gods naam en het vergroten daarvan. Hij kende het geluk van zijn tijd, maar ook de uitdagingen van zijn tijd. Hij lijkt zich goed te beseffen dat zijn leven van alledag in een groter kader van Gods werk stond.

Wij leven in een tijd waarin wij ook alle rijkdommen aan onze kant hebben. Nee, misschien niet een koning met alle zilverstukken, maar voldoende vermogen om een tempel mee te vullen.

Tegelijkertijd biedt onze wereld ook genoeg verleidingen om ons af te leiden van God.

De les van Ezra: leef bij de dag, met het goede kompas, en kijk hoe je vandaag de juiste man op de juiste plek kunt zijn.

Deel dit