Realistische voornemens

Realistische voornemens

1 januari 2016 om 17:44

Maxwell quote.jpg
We hebben de gewoonte om goede voornemens te doen voor het nieuwe jaar. Het meest favoriete onderwerp is ons gewicht. Maar hoe dan ook: ik pleit er voor om dat maar achterwege te laten. Want de statistieken zijn helder.

In een onderzoek van twee jaar geleden was dit de conclusie dat maar liefst 95 procent al snel weer evenveel of zelfs meer weegt dan op 1 januari. En dat terwijl 78 procent van de afvallers zich van tevoren nog een goede kans gaf om kilo's kwijt te raken. De meeste mensen hebben hun terugval al na één week. 

Toch waardeer ik het wel dat mensen het nieuwe jaar aangrijpen om hun leven te beteren. 

In zijn boek Intentional Living: Choosing a life that matters, maakt schrijver John Maxwell - sommigen van u zullen hem kennen. Hij was voorganger en ontwikkelde zich tot een expert op het gebied van leiderschap - een prachtig onderscheid tussen succes en significantie. 

Maxwell definieert significantie als: waarde toevoegen aan iemand anders. Het verschil zit hem er volgens Maxwell in dat succes altijd gericht is op jezelf en significantie op de ander. 

Hij vindt dat we ons leven eerder op significantie zouden moeten richten dan op succes. Hij zegt het heel mooi:

Once you've tasted significance, success will no longer satisfy.
Als je eenmaal hebt geproefd van significantie, zal succes nooit meer smaken.

Maxwell vertelde in een interview over het boek dat hij deze wijze levensles vooral van zijn vader had geleerd. Die leerde hem dat hij zich iedere dag bewust - met intentie - moest inspannen voor drie dingen:

  1. Mensen waarderen
  2. In mensen geloven
  3. Onvoorwaardelijk van mensen houden

Dat was volgens zijn vader de voorwaarde voor significant zijn.

Waarde toevoegen aan iemand anders is nog niet simpel. Voor je het weet is dat ook een goed voornemen dat na een week verwatert. Waarde toevoegen aan anderen zonder dat je er zelf meteen bij hoeft te winnen, is iets wat niet in onze natuur zit. Maxwell erkent dat. Hij noemt dat alles wat significant is een ‘uphill climb’ is. Met andere woorden: significant zijn kost moeite. Hij is zelfs nog stelliger: als het geen moeite kost, is het ook niet significant. 

Dus laten we het vooral weer realistisch proberen te maken. Misschien wilt u wel met mij een experiment doen. Als we de komende 7 dagen iedere dag 10 minuten iets waardevols voor een ander doen? Doet u mee?

Hier zijn links ter inspiratie:

Ik ben benieuwd wat u dan aan het eind van de week ervaart. Waarschijnlijk wordt het een hele significante start van 2016!

Deel dit