De effecten van positieve (en negatieve) gedachten voor je hersenen en lichaam

De effecten van positieve (en negatieve) gedachten voor je hersenen en lichaam

19 maart 2013 om 14:22

[caption id="attachment_506" align="aligncenter" width="450"]negatieve gedachten in je brein Zo zien negatieve gedachten eruit. Foto van lifetoday.org[/caption]
De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met de opnames van een nieuw lied dat vanaf begin april te downloaden zal zijn. Nu weer even een 'gewone’ blog- update. Als je dit blog al wat langer volgt dan weet je dat ik er van overtuigd ben dat het kennen van bijbelteksten positieve impact heeft op ons denken en handelen. In het Woorden van Waarde manifest (die je hier kunt downloaden) noem ik als één van de voordelen van het kennen van bijbelteksten 'een emotioneel leven dat beter in balans is'. Best een stevige uitspraak, vind je niet? Onlangs keek ik een interview met een Zuid- Afrikaanse hersenwetenschapper, Dr. Caroline Leaf . Ze schreef een boek: "Who switched off my brain?" Het was eye- openend voor me om te zien hoe ons denken van invloed kan zijn op hoe we ons voelen en zelfs onze lichamelijke gezondheid. Ik zal het proberen samen te vatten.

Ons denken beïnvloedt ons handelen

In dit interview legt zij uit hoe positieve en negatieve gedachten in de hersenen werken. En wat ik opvallend vond (naast het feit dat ze nóg sneller praat dan ik), is dat zij wetenschappelijk aantoont hoe dat werkt. Interessant om te weten.
  • Er bestaan volgens haar maar twee soorten emoties: 'fear- based' (op basis van angst) en 'faith-based' (op basis van geloof, vertrouwen).
  • Negatieve gedachten (fear-based) vormen een soort van 'abces' in je brein. Donkere vlekken. Als je er op inzoomt is het een soort van 'onkruid', zoals je ziet in de foto hierboven. Nu is dat op zich niet fijn, maar wat nog interessanter is: hierdoor start je lichaam allerlei chemische,  electronische en magnetische activiteit op die je lichamelijk voelt: stress. Een beetje van die activiteit is gezond: het activeert je hersenen bijvoorbeeld om iets te onthouden, maar te veel stress kan zelfs leiden tot fysieke klachten.
  • Deze plekken van 'negativiteit' in de hersenen zijn te herstellen. En dat proces kan al met vier dagen beginnen! Je kunt die negatieve ervaringen dan nog wel herinneren, maar ze hebben niet meer de impact op je leven die ze eerder hadden.
  • In ons brein zit een deel dat de 'vrije wil' van mensen bepaalt. Met die 'vrije wil' bepalen we of we de dingen die we meemaken opslaan. We kunnen met de vrije wil besluiten of informatie genegeerd moet worden (het wordt dan fysiek omgezet in warmte), of dat het een plek krijgt in ons brein. Informatie die er eenmaal zit, kan niet meer weg, maar kan wel worden hersteld. Dat is overigens ingewikkelder dan negeren. :-)
  • Voor het herstel moeten we een keuze maken in deze 'vrije wil'. Een keuze voor  'vergeven’ en 'loslaten’. Dr. Leaf noemt dit als voorwaarde voor het herstelproces. Ze trekt een paar keer in het interview een mooie parallel met bijbelse waarheden. Ze refereert bij dit punt bijvoorbeeld aan een prachtige bijbeltekst:
We halen spitsvondigheden neer en iedere verschansing die wordt opgetrokken tegen de kennis van God, we maken iedere gedachte krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen. 2 Kor 5:10
  • Het 'stemmetje in je hart' is er echt! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in ons hart een stukje 'brein' zit van 40.000 neuronen. Ik weet niet of ik het medisch allemaal goed zeg, maar volgens Caroline Leaf staat dat deel in contact met de hersenen, en werkt het als een soort 'poortwachter'. Het controleert je denken. Als je er niet naar luistert, ervaar je 'stress' in je leven, is het in balans dan heb je 'vrede' (vgl. Filippenzen 4:7).
Misschien vraag je je af: wat heeft dit nu met Woorden van Waarde te maken? Volgens mij alles. Met het leren van bijbelteksten kun je het herstelproces helpen. Met het mediteren op Gods Woord, kun je volgens mij die negatieve gedachten helpen herstellen. Ik zal daar in een volgend blog verder op ingaan, want er zijn nog meer interviews met deze interessante wetenschapper. Nog één gedachte: het is toch geweldig dat in de bijbel deze - wetenschappelijk onderbouwde - kennis al min of meer ingebakken zit in praktische handreikingen hoe we onze gedachten en gezondheid positief kunnen beïnvloeden? Wat te denken van Paulus die ons in Romeinen 12 oproept om je denken te vernieuwen? Dat is toch precies wat hier wetenschappelijk wordt onderbouwd? Ik vind het fascinerend. En dus staan we voor een keuze: hoe gaan we denken?
God is hoping we’ll stop being distracted by fear and get back to building that rocket ship that was supposed to be our life. ~Bob Goff
  Herken je de impact van negatieve gedachten? En de soms fysieke gevolgen ervan? Laat onderaan de pagina een reactie achter!

Deel dit