Verander je denken - verander je doen

Verander je denken - verander je doen

16 oktober 2013 om 05:28

Mardi Gras Readers (FRONT PAGE #1)

Graham Blackall via Compfight

Het is bijna Micha- zondag (20 oktober 2013). De zondag dat er wereldwijd aandacht is voor gerechtigheid. Het meest recente Woorden van Waarde lied heeft de tekst die de basis is van deze beweging op muziek gezet. In één adem worden we opgeroepen om:
  • recht doen
  • trouw zijn
  • wandelen met God
En het hoeft geen betoog dat als we dat allemaal zouden doen, de wereld er een stuk rooskleuriger uit zou zien. Dat de resultaten  van het doen zichtbaar zullen worden. Maar wat bepaalt nou of die resultaten er zullen zijn?

Zien- doen-krijgen

Stephen Covey heeft dit idee in zijn bestseller The 7 Habits of Highly Effective People heel simpel en effectief uitgewerkt.
Hoe we de wereld zien, bepaalt wat we doen, en dat bepaalt de resultaten die we zullen krijgen. En dat beïnvloedt weer hoe we de wereld zien.
En dit geldt voor ongeveer alles in het leven. Het is een universeel principe, dat ook bijbels gezien aandacht krijgt. Niet voor niets roept Paulus ons op om 'onze gezindheid te vernieuwen' (Rom 12:2) en die gedachte vind je op talloze plekken in het oude en nieuwe testament. We worden uitgedaagd om de wereld anders te zien.
De sleutel voor de impact van ons geloofsleven ligt in met welke bril we naar de werkelijkheid kijken.
Dit is waarom ik zoveel waarde hecht aan het uit het hoofd leren van bijbelteksten, en waarom ik teksten op muziek zet. Ze blijven dan hangen in mijn hoofd en helpen mijn 'mindset of mentale bril te bepalen. En omdat ik denk dat de bijbel het meest inspirerende boek is waar Gods werkelijkheid in weerklinkt, is dat de beste mindset die ik me kan voorstellen. En ik herinner mij ook dat Jan-Willem Bosman in zijn podcast liet zien dat mensen die 4x per week of meer in de bijbel lezen meer groei in hun geloof ervaren. En daardoor ga ik hopelijk ook mijn handelen op de goede manier bepalen. Dat is het begin van recht doen. Daar komt het vandaan.

Micha- zondag

Even terug naar de Micha- zondag. Naar de oproep om recht te doen, om trouw te betrachten. Dat is niet iets van 'een zondag'. Dat is iets van het leven. Daarvoor is een 'mindset nodig', en die kunnen we laten groeien.

Praktische tips:

  • Begin iedere dag met een kwartiertje te reflecteren op een bijbeltekst of lees een korte devotional. Eén van mijn favorieten is Oswald Chambers 'My utmost for His Highest'. Waar je de dag mee begint is immers de basis voor veel gedachten die dag. Laat dit dus je 'bril' zijn voor de dag.
  • Schrijf die tekst of quote ook op. En leer hem misschien wel uit je hoofd. Door te memoriseren wordt je mentale 'bril' geladen met deze quote of bijbeltekst. Kies in ieder geval voor één van de twee: opschrijven of uit je hoofd leren. Dat schriftje wordt een mooi 'journal' van je eigen gedachten!
  • Stel jezelf de vraag wat je vandaag kunt doen om die bijbeltekst in de praktijk te brengen. En plan hiervoor 10 minuten in. Dat kan zijn een bemoediging sturen aan iemand, iets voor een collega doen, noem het maar op. Houd het klein en concreet.
Waar wordt jouw werkelijkheid door bepaald? Herken je dat de 'bril' ontzettend bepalend is voor je acties en dus voor je resultaten? Ik zou het leuk vinden hieronder je reactie te lezen.  

Deel dit