De waarde van de Adventstijd

De waarde van de Adventstijd

23 december 2013 om 06:00

Op deze helft van de aarde is het nu de donkerste week van het jaar. Kerstfeest valt net na die week, en de symboliek daarvan is prachtig. Het feest van het licht volgt op de donkerste week van het jaar. Traditioneel wordt de tijd voorafgaand aan Kerst de Adventstijd genoemd. De tijd van 'hoop' en 'verwachten' van het licht.

Kerstdiner

We plaatsen graag Advent in dezelfde sfeer als Kerst. Ons beeld is erg romantisch. Kaarsjes in de donkere nacht. Gezellige tijd met familie en vrienden. Warme chocolademelk met slagroom en kerstkransjes. En dat alles bij een knusse kerstboom. Advent is dan misschien nog niet echt het kerstdiner, het zou wel een even smaakvol voorgerecht moeten zijn. Ik heb dit jaar geprobeerd om Advent bewuster te beleven. Door een leesplan te volgen op www.bible.com. Onder het motto: als je van het voorgerecht geniet, smaakt het hoofdgerecht nóg beter. Maar ik kwam tot een heel andere conclusie.

Advent is niet wat het lijkt

Vier kleine passages uit de bijbel vielen me op. Ze lieten me zien dat de adventstijd voor de geboorte van Jezus eigenlijk heel anders liep dan gehoopt. En als jouw leven misschien ook iets anders loopt dan je misschien hoopt of verwacht, heb je er misschien nog wel iets aan.

1. Advent vraagt een heleboel geloof

Beiden waren vrome en gelovige mensen, die zich strikt aan alle geboden en wetten van de Heer hielden. (Lucas 1:6)
Deze passage gaat over Zacharias en Elisabet. Twee zeer gelovige mensen. Met een kinderwens die niet in vervulling was gegaan. En toch bleven ze God trouw. Ook toen hun diepst verlangen geen realiteit meer leek te worden. Ze leefden in vertrouwen op God, zonder dat ze wisten wat er nog komen zou (2 Kor 5:7). Dat God op wonderlijke wijze hun verlangen nog zou beantwoorden, wisten ze niet. De les: het is Gods deel om de wonderen te doen. Het is ons deel om te blijven bidden zonder ophouden en uit geloof te blijven leven.

2. Advent verandert ons verwachten

Haar man Jozef, die een rechtschapen mens was, wilde haar niet in opspraak brengen en dach erover haar in het geheim te verstoten. (Matt. 1:19)
Oef. Dat past even helemaal niet als voorgerecht voor een lekker diner. Dit is de wereld op zijn kop. Wat een groot feest had moeten worden, namelijk het aanstaande huwelijk met de prachtige en lieve Maria, werd voor Jozef een potentieel drama met grootse gevolgen voor hem én Maria. Het had zo mooi kunnen zijn... Is dit niet een patroon in het evangelie waar de laatsten de eersten zijn, de verwachte koning een vervolgd kind bleek en de troon een kruis werd? Natuurlijk. Advent is advent, maar het gaat wel vaak heel anders dan we voorstellen.

3. Timing is everything

Toen de dag van haar bevalling was aangebroken, bracht Elisabet een zoon ter wereld. (Lucas 1:57)
Dit is ogenschijnlijk een nietszeggende en louter logische passage. Maar toch ook weer niet. Ik lees er ook in dat alles zijn tijd heeft. Zeker in het leven van Elisabet. De dag van de bevalling was niet de dag waarop zij had gehoopt te bevallen. Dat had van haar wel jaren eerder gemogen. De les? Als het door God bedachte moment er is in al zijn volheid, zul je dat ter wereld brengen wat hij voor jou heeft bedacht.

4. In de schaduw van de Heilige Geest

De Heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken. (Lukas 1:35)
Wij zien - net als Maria - soms niet hoe onze verwachtingen werkelijkheid zouden kunnen worden. We willen het best geloven, maar hoe dan? Eerder in het hoofdstuk getuig Maria dat 'bij God alles mogelijk is' (v. 37). Maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag 'hoe' alles bij God mogelijk is. Dat blijft soms onzichtbaar in de schaduw van de Heilige Geest. Tot slot mijn vraag aan jullie: Hoe hebben jullie advent beleefd?  Ik wens je hele fijne Kerstdagen!

Deel dit