Levend Water

Levend Water

21 september 2015 om 08:00

Kijk eens naar buiten? Wat voor weer is het? En weet je ook wat voor weer het morgen wordt?
Tegenwoordig kun je op je telefoon of je agenda op de computer instellen dat bij iedere dag de weersverwachting zichtbaar wordt.

Wij associëren vaak de zon en mooi weer met voorspoed. We zijn blij met mooie zonnige dagen. En regen... al dat water vinden we maar lastig. We hebben er als land ook af en toe flink last van.

Maar hoe anders was dat in het Midden- Oosten in de tijd dat Jezus daar op aarde rondliep. Dat was een plek waar het eigenlijk te droog was. Een hittegolf is daar meer regel dan uitzondering, en als het regent zijn de mensen er daar meestal wat blijer om dan wij. Heel begrijpelijk.

Dit is goed om te beseffen als Jezus ons uitlegt wat de impact van ons leven in deze wereld kan zijn. Jezus gebruikt daarvoor namelijk de beeldspraak van Water. Van Levend Water. Hij legt ons dit principe uit tijdens een ontmoeting met een Samaritaanse vrouw. Jezus vraagt haar - het was midden op de dag, dus heet, - wat te drinken uit de put, de plek waar ze elkaar ontmoeten. Ze raken met elkaar in gesprek en Jezus zegt dan dit (we lezen dit in Johannes 4):

Als u wist wat God wil geven, zou u hem erom vragen en dan zou hij u levend water geven.

En even verderop:

Iedereen die dit -  het  gewone -  water drinkt zal weer dorst krijgen, maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.

Dat moet voor de mensen in die tijd net zo goed hebben geklonken als voor ons een weersvoorspelling van een week zonder regen. Maar wat wil Jezus ons hiermee zeggen? Ik denk twee dingen die we niet los van elkaar mogen zien.

De eerste ligt voor de hand: als je in je leven dorst hebt - oftewel je kunt de hitte van het leven niet meer aan - dan moet je bij Jezus zijn. Zoek Rust mijn ziel bij God alleen, van hem blijf ik alles verwachten zegt de Psalmdichter.

Maar er is nog iets anders. Daarvoor gaan we een paar hoofdstukken verder in het boek Johannes. In hoofdstuk 7 gebruikt Jezus de term Levend Water nog een keer. En daar zegt hij:

Laat wie dorst heeft bij mij komen en drinken! Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft.

Niet alleen wordt onze eigen dorst gelest door Levend Water, maar we worden er zelf ook een bron van. Een bron van leven en verkoeling door anderen. Jezus wil ons leren dat wij door zijn Heilige Geest - want daar duidt de term Levend Water ook op - het leven in de wereld kunnen brengen. Water is essentieel in iedere samenleving. Jezus gebruikt dus een hele sterke beeld spraak om ons duidelijk te maken welke invloed hij door ons heen in de wereld wil hebben. De Geest van God is aan het werk en gebruikt jouw en mijn hart als een overstromende bron om te stromen! Het past bij wat we lezen in 1 Kor 10: 24: Wees niet op uzelf gericht, maar op de ander. Het Levend Water verfrist onszelf, maar is er ook zeker om anderen mee te verfrissen.

Waar het hart vol van is stroomt de mond van over zegt het spreekwoord. Hoe zit dat met ons? Stroomt wat wij zeggen en doen ook over van Levend Water, en zijn we daarmee ook van essentieel belang voor onze omgeving?

Het leven als volgeling van Jezus is dus geen mooi weer verhaal, een verhaal waarbij het alleen maar goed gaat als de zon schijnt. Integendeel. Stromen van Levend Water willen we zien. Niet alleen voor ons maar juist ook voor onze omgeving .

Ik wens u een natte dag!

Deel dit